Kerebic Tarifi

20 Kas

Kerebic Tarifi

malzemeler,
3 yumurta
1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (çok sert olmayan eli yapışmayıp rahatça yuvarlanacak bir hamur yine dediğim gibi kilislilerin ki gibiorjinal bir tad istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz ama ben kereviçte açıkcası pek sevmiyorum irmiğin tadını)
iç malzemesi:
2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz/şamfıstığı (yapacağınız kurabiye miktarına göre yada kurabiyelerin büyüklüğüne göre ceviz/şamfıstığı miktarını artırabilirsiniz)
1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
yarım su bardağı susam (kilisliler genellikle susam koyralar ama değişik bir tad oluyor)
ayrıca ben yarım çay bardağı da hindistan cevizi ekliyorum :o)
2 yemek kaşığı pudra şekeri
yapılışı:
bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbun ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurark çıkartın.tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak)kurabiyeler pişdikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.
tarif bu inanın hiç zor değil ve çok da leziz. deneme imkanı olan herkeze tavsiye ederim. umarım deneyenlerinki güzel olur.
afiyet olsun…. kerebiç tarifi, kerebiçin yapılışı, yöresel tatlılar, mersin kerebici, kerebiç hangi şehirin tatlısı, kerebiç tarifi kerebiççi oğuz kereviç kerebiç tatlısı kerebiç yapımı dondurmacı halil çöven cezerye

DİĞER KEREBİÇ TARİFLERİ
*Kerebiç Mersin’e has bir tatlı türüdür. Özelikle ramazan ayında İstanbul’da güllaç, kaymaklı ekmek kadayıfı neyse Mersin’de de kerebiç odur. Kocaman bir tabak kıvamlı krema içinde yüzen içi fıstık ya da ceviz dolu enerji bombası kurabiyelerden oluşmaktadır. Kerebiçin yapımı da en az kendisi kadar özeldir. İçliköfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor; içine de fıstık veya ceviz konuluyor.Burada hassas nokta kurabiyelerin kesinlikle kızarmış olmaması. Kreması ise her ne kadar halk arasında farklı bilinse de aslında bir bitkiden yapılmaktadır. Halk arasında ki bende bu yazıyı yazmaya karar verip araştırana dek öyle biliyordum ramazana özel olmasından mütevellit ramazan ayında pidenin üzerine sürülen yumurta sarılarının yumurta tüketimini arttırmasına bağlı olarak yumurta akının çırpılarak yapıldığı bilinen krema aslında çövenden yapılır. Çöven sabunotu olarak bilinir. Saponaria officinalis yani çöven köklerinin bir gece suya ıslanmasının ardından 5 saat süreyle kaynatılması ve oluşan yeşil suyun köpürene dek çırpılması kremanın temeli. Ancak köpük oluştuktan sonra bol şeker ilave edilerek kıvam arttırılıyor. Bu krema deryasının içine atılan kurabiyeler köpüğe gömülünce üzerine tarçın dökülüyor.

*Peki çöven ne? Çöven nevi şahsına münhasır bir bitki. Sabun otu denmesinin nedeni leke çıkarma özelliğine sahip olması. Haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitki. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renkli, çiçekleri küçük pembe ve beyaz renkli. Türkiye çöven türlerinin 50 tanesine ev sahipliği yapıyor ve bunların 5 çeşidi ekonomik öneme haiz. Kerebiç yapımnda kullanılan kısmı ise kökü (radix saponaria officinalis).

Çöven köpürme özelliğinden soapwort olarak biliniyor ingilizcede. Yakın doğuda ve trakya bölgesinde tahin helva yapımında kullanıldığından köpük helva da deniliyor. Kıbrıs’ta ise hellim yapımında peynir suyuna konuluyor. Bir de son olarak kişisel tavsiyem kerebiçin buzdolabında bekletildikten sonra yenmesidir. Aksi takdirde pek bir ağızda dağılıyor. Ayrıca soğukken daha ferah bir yiyecek olduğu kesin .

Kerebiç Tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı şeker (pudra şekeri kullanılırsa daha iyi olur fakat yarım su bardağından biraz fazla şeker yeterli olacaktır)
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (kilisliler içerisine genellikle ayçiçek yağı değilde zeytinyağı kullanırlar)
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (6-6,5 su bardağı aldı benimkisi. kilislilerinki gibi bir tat istiyorsanız unla birlikte 1 su bardağı kadar irmik ekleyebilirsiniz, ben eklemedim)
  • İç Malzemesi:
  • 2.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz

  • 1 yada 1.5 tatlı kaşığı damak zevkinize göre tarçın
  • yarım su bardağı susam (bunu eklemedim)
  • yarım çay bardağı da hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Hazırlanışı:
  • bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  • bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karıştırdığımız iç malzemesinden 1 yada 1.5 kaşık ilave edip ağzını kapatın.
  • daha sonra yaptığınız bu kurabiyeleri kalıbın tam ortasına koyup elinizle hafifce bastırın. kalıptan çıkarmak içinde kalıbın ucunu bir tahta yada pişireceğiniz tepsiye hafifçe vurarak çıkartın.
  • tüm hamuru aynı işlemle hamur bitinceye kadar tekrarlayın.hafif yağladığınız tepsiye kurabiyeleri dizip üstü kızarmayacak şekilde pişirin.(püf noktası üzerileri kızarmayacak) kurabiyeler piştikten sonra hafif soğumasını bekleyip üzerini tamamen kaplayacak şekilde pudra şekeri dökülüp servis yapılır.
  • Diğer bir yapılış şeklide aşağıdaki gibidir.

KEREBİÇ:

  • Kerebiç Mersin’e özgü bir tatlı çeşidi.Ramazanların olmazsa olmazı.
  • Malzemeler:
  • 2 yumurta,
  • 1 ç.b.sıvı yağ,
  • 100 gr,eritilmiş margarin,
  • 1/2pk.kabartama tozu,vanilya,
  • 1/2 çb. irmik,
  • 1 ç.b.pudra şekeri,
  • alabildiği kadar un.
  • İç Malzemeleri:
  • 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi ve tarçın.
  • Hazırlanışı:
  • Malzemelerimizi yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
  • Dolapta 10 bekletiyoruz.
  • Daha sonra hamurdan cevizde iri parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine harcımızdan koyup kapatıyoruz.
  • Toz şekere bulayıp fırın tepsisine diziyoruz.
  • 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Eğer bulabilirsek orijinal köpüğe,yoksa koyu kıvamlı krem şanti hazırlayıp içine kerebiçlerimizi atıyoruz ve buzdolabında bir süre dinlendirip afiyetle yiyoruz.

yemek tarifleri, oktay usta, nefis yemek tarifleri, Tavuk Yemekleri, tavuk yemeği, resimli tavuk yemekleri, kolay Tavuk Yemekleri, , tavuklu yemekler, resimli tavuk yemekleri, yöresel tavuk yemekleri, Tavuk sote, tavuk pirzola, tavuk budu yemekleri, fırında tavuk yemeği, fırında tavuk tarifi

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: